1. Alguns poemes prenen el marc de la vida quotidiana de la ciutat com a centre d'interès inherent a l'emoció poètica que l'autor vol expressar. És el cas dels poemes pertanyents a Llibre de meravelles. Al poema «No escric èglogues» (Llibre de meravelles; 7 de l'antologia), hi ha versos dedicats a la descripció de la ciutat de València. Assenyaleu-los i contesteu aquestes preguntes:
a) Quins llocs concrets apareixen en el poema?
b) Quines activitats hi ha?
c) Quines persones s'hi esmenten?
d) Quina és l'olor que predomina en aquest ambient?
e) En quina època concreta pot situar-se la descripció que fa Estellés en el poema?
Com ho podem saber?
f) En relació amb això darrer, quin sentit té el vers 24: l'home recomponia lentament un
rellotge? Què pot simbolitzar?
2. En aquest mateix poema, «No escric èglogues», s'hi expressa el mecanisme líric que permet al poeta bastir poesia a partir de l'experiència, i no pas de la inventiva com en altres ocasions, per exemple en els poemes de Primer llibre d'ègloges, entre els quals hi ha «Ègloga I». Aquí el record permet que l'experiència, el temps passat, esdevingui poesia. Contesteu aquestes qüestions:
a) Què s'evoca en el poema?
b) Com és el record que en té el poeta? Atribuïu-hi dues característiques a partir dels
versos 2 i 3.
c) Un tòpic propi de la tradició literària occidental que apareix en aquest poema és el
de l'Ubi sunt. Assenyaleu el vers en què es formula aquest tòpic.
d) Rellegint tot el poema fins al final, a què es deu que el poeta expressi aquest tòpic
literari?
3. «No escric èglogues» és un poema que té una significació especial en el conjunt de la poesia amorosa de Vicent Andrés Estellés. Rellegiu-lo amb cura, parant atenció al component amorós, i feu aquestes activitats:
a) El poeta s’adreça a un personatge femení. Quina relació existeix entre ells, segons el poema?
b) Fixeu-vos en aquest personatge femení. Assenyaleu els versos que en parlen i, després, feu-ne una descripció amb les vostres pròpies paraules.
c) Des del punt de vista amorós, de quin tipus de dona es tracta?
d) Per quines raons el poeta fa explícit, al final del poema, l’abandonament del gènere de l’ègloga per tractar temes amorosos?
4. «No escric èglogues» és un poema amb uns referents literaris de consideració per entendre la poètica amatòria de Vicent Andrés Estellés: Jaufré Rudel, Ausiàs March i Francisco de la Torre:
a) El tema amorós apareix formulat en la citació de Jaufré Rudel que encapçala el poema. Cerqueu informació sobre aquest trobador i formuleu una interpretació de la relació existent entre el tema del poema i aquesta citació.
b) A partir d’aquesta informació, feu una interpretació de la seva aparició a «No escric èglogues» tenint en compte que hi apareix en forma de cadàver.
c) Ara formuleu una explicació perquè, al final de «No escric èglogues», Ausiàs March
hi aparegui despertant-se en la seva tomba.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada