dissabte, 2 de gener del 2010

La dona que ven coses, a la nit, a la porta


1. El to de crònica social de la dona potser s'accentua encara més en el poema «La dona que ven coses, a la nit, a la porta» (Hotel París, Les Homilies d'Organyà, OC 6; 15 de l'antologia), en què es fa un recorregut per una varietat de dones il·lustrativa de la realitat femenina dels primers anys cinquanta. Llegiu el poema i feu les activitats que segueixen:

a) Aclariu el significat d'aquestes paraules: escurada, agrana, natges, safa, còpules
b) Caracteritzeu cada una de les dones que apareixen en el poema amb una sola referència a la seva dedicació, situació social o personal, inclinació o costums.
c) Hi ha algun tipus social de les dones que apareixen en aquest poema que pugui equiparar-se a la dona burgesa que apareix en el poema que es comenta en la pregunta anterior? Assenyaleu-lo si és el cas.
d) A quins àmbits concrets de la vida social urbana poden vincular-se la majoria de les dones que apareixen en el poema?
e) En el poema hi ha referències diverses als hàbits sexuals de l'època. Tenint en compte que el poeta pot emprar expressions vagues, assenyaleu els versos en què es parla d'aquests hàbits sexuals.


2. El poema «La dona que ven coses a la nit, a la porta» presenta el vessant declaradament impúdic de l’amor durant la postguerra. Rellegiu-lo i contesteu:

a) Quins dos casos dels que enumera Estellés en el poema eren considerats declaradament immorals a l’època? Indiqueu-ne els versos.
b) Quin altre cas representa un desig sexual ben vist? Per què?
c) El poema presenta elements sexuals explícits. Assenyaleu-los.
d) Quin punt de vista, moralment parlant, adopta el poeta en aquest poema respecte dels casos que enumera? Per què ?