Pràcticament de la mateixa manera que els orígens personals i familiars, els referents de la cultura popular serveixen a Estellés per bastir-se una identitat pròpia amb unes característiques ben definides. Segurament, el poema de l'antologia en què es veu més clarament expressada aquesta correspondència és «He vist un plat dels d'obra, de Manises» (El gran foc dels garbons. Recomane tenebres OC 1), 14 de l'antologia.
Visualitzeu la imatge d'aquesta adreça web que conté un exemple de plat de Manises (plat de demanada: <http://mnceramica.mcu.es/c_plato_pedida.htm>) i llegiu el poema en qüestió. Després, contesteu les qüestions que hi ha tot seguit:
a) Quina utilitat té el plat que descriu Estellés en el seu poema? I el plat de la demanada? Especifiqueu-ne diferències i semblances.
b) Quin valor artístic atribueix al plat del poema? Contesteu fent citacions del poema.
c) El plat del poema i el de la imatge també poden relacionar-se amb alguna de les etapes de la vida d'una dona. Especifiqueu en què consisteix aquesta relació i el vers en concret en què s'expressa aquesta relació.
d) Seguint l'exposició del poema, expliqueu per què la cultura popular constitueix, a ulls del poeta, l'expressió de l'autenticitat.
e) Contra el que és habitual en les seves referències als orígens, en aquest poema el poeta, davant la visió del plat, sent una tristesa encara remotíssima. Expliqueu per què no hi sent la nostàlgia que diu que experimenta quan evoca els seus propis orígens.
f) En el mateix sentit de l'apartat anterior, formuleu una hipòtesi de per què, segons el poeta, era agradable [...] oblidar-se [...] de Cézanne. Potser hàgiu de cercar informació al voltant d'aquest nom; si és així, feu-ho emprant les eines de cerca a Internet.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada