dissabte, 2 de gener del 2010

Amb la dignitat amarga dels pobres


1. El caràcter resistencial i subversiu que de vegades adquireix la poesia de Vicent Andrés Estellés té una mostra lapidària al poema «Amb la dignitat amarga dels pobres», concretament al penúltim tercet (versos 64-66). Rellegiu-lo i contesteu aquestes preguntes:
a) Expliqueu el significat del darrer vers tenint en compte les circumstàncies polítiques del franquisme.
b) Per quina raó aquest darrer vers és en castellà?
c) Esbrineu el significat col·loquial de la paraula docte.
d) Qui pot amagar-se darrere les veus doctes?

2. De manera lapidària, la consciència nacional d'Estellés queda explicitada en els versos 46-51 del poema «Amb la dignitat amarga dels pobres»:
a) A partir dels versos 46-48, aventureu una hipòtesi sobre la manera de pensar de Vicent Andrés Estellés pel que fa a les relacions entre el País Valencià i Catalunya.
b) En el vers 49, el poeta s'adreça a algú. A qui pot fer referència aquest vosté, tenint en compte els dos versos que segueixen?
c) En aquests versos 50-51, es fa una declaració relacionada amb l'arrelament i la pertinença d'una terra. Aquesta declaració, és afirmativa o negativa? És defensiva o agressiva? Justifiqueu les vostres respostes.

3. Una altra representació familiar de la mort, en aquest cas lligada estretament a la vida quotidiana, la trobem en el tercet final del poema «Amb la dignitat amarga dels pobres»(22). Després de llegir-lo atentament, responeu aquestes qüestions:

a) Per quins motius pot afirmar-se que es tracta d'una representació familiar de la mort?
b) Quina rellevància tenen els elements domèstics que apareixen en el tercet en relació amb la mort?
c) El darrer vers resulta especialment il·lustratiu pel que fa a la concepció que Estellés tenia de la mort i que també apareix en poemes anteriors. Expliqueu com s'expressa aquesta concepció en aquest vers.

4. «Amb la dignitat amarga dels pobres» inclou uns quants tercets d’un explícit sensualisme. Contesteu-ne aquestes qüestions:

a) Versos 1-3. Amb quin element natural es relaciona l’acte amorós? Expliqueu-ne la relació a partir del que es diu en el tercet.
b) Versos 16-18. Imagineu-vos la situació que s’evoca en el tercet i expliqueu-la amb les vostres paraules.
c) Versos 37-39. De quin referent eròtic es parla en aquest tercet? Quin desig expressa el poeta en relació amb aquest referent?
d) Versos 61-63. Quins elements sensuals hi apareixen? Quina és la recomanació del poeta en relació amb aquests elements?