1. En diversos poemes de l'antologia, hi apareixen versos que tracten puntualment el tema de la mort, bé parlant-ne directament i oferint-ne imatges poètiques, bé fent-ho de manera indirecta en tractar aspectes que es relacionen amb la idea de la mort. A continuació teniu els poemes en què apareixen aquestes referències puntuals.
Transcriviu-ne els versos i relacioneu-los amb alguna de les idees que hi ha a continuació, tenint en compte que es poden repetir en citacions de poemes diferents:
Poemes:
· «Ègloga I»
· «A Sant Vicent Ferrer»
· «No escric èglogues»
· «Testament mural»
· «He vist un plat dels d'obra, de Manises»
· «La dona que ven coses, a la nit, a la porta»
· «El meu origen t'ho explicaria»
· «em permetreu, encara, un orgull personal»
Idees sobre la mort:
· Dol
· Imatge de la mort
· Agonia
· Tristesa
· Culte a la mort
· Pèrdua
· Mort col·lectiva
2. Tal com apunta Joan Fuster, el col·loquialisme és una característica bàsica de la creació poètica estellesiana, motivada pel contingut que es tracta en els seus poemes.
Lluny del que sembla, no es tracta d’un vulgarisme, d’un dialectalisme, assumits sense més pel poeta, sinó d’una veritable estratègia expressiva. Llegiu aquest text en què s’explica l’articulació d’aquesta estratègia i després contesteu:
D’un costat, el poeta assumeix la tasca sacerdotal de parlar en nom dels altres, però no exactament com a consciència lúcida individual que pot enfrontar-se amb la ceguesa del poble endormiscat o embrutit, a la manera dels herois d’Ibsen o de Casellas, sinó més aviat com un portaveu, com una mena de delegat democràtic de la veu popular. De l’altre, aquesta missió humil i representativa implica dues condicions: que el seu Jo siga una mostra adequada de la col·lectivitat i que la seua paraula bega en les fonts de la veu col·lectiva.
Vicent Salvador, «L’escriptura estellesiana: claus pragmaestilístiques»
a) La reflexió de Vicent Salvador parteix de l’anàlisi d’un dels poemes més representatius d’Estellés, en el qual es parla justament de la veu del poeta en relació amb la del seu poble. De quin poema de l’antologia es tracta?
b) A quina finalitat respon, segons Vicent Salvador, el col·loquialisme de la poesia de Vicent Andrés Estellés?
c) Quines característiques bàsiques defineixen el Jo poètic estellesià, segons aquests plantejaments?
d) Ibsen i Casellas són autors que pertanyen al Modernisme i que elaboren en les seves creacions personatges heroics amb una individualitat que es contraposava a la massa social. Quina és l’actitud del Jo poètic estellesià en relació amb la societat a la qual pertany?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada